Европейската комисия подкрепи предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз на Грузия, ако Тбилиси изпълни редица условия. Едновременно с това ЕК препоръча отваряне на преговори за членство с Молдова, но пак при определени условия. Това заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция в Брюксел, предава "Европейская правда“.

"Европейската комисия препоръчва предоставянето на статут на кандидатка на Грузия от гледна точка на необходимостта от извършване на някои реформи“, заяви фон дер Лайен.

"Грузия трябва да получи статут на кандидат, защото наистина са предприети стъпки. Поздравления", добави тя.

Според доклада Европейската комисия предложи на Грузия да изпълни 9 приоритета.

Европейската комисия препоръча на страните от ЕС да започнат преговори за присъединяване с Молдова - както в случая с Украйна, има условия. Фон дер Лайен отбеляза, че въпреки че Молдова не е във война, тя е подложена на постоянна дестабилизация на своята демокрация, а също така страда от последствията от войната в Украйна.

"Но подобно на Украйна, Молдова полага значителни усилия за реформи“, отбеляза тя.

По-специално Фон дер Лайен спомена реформите в областта на правосъдието, антикорупционните разследвания и борбата с организираната престъпност.

"Комисията препоръчва на Радата да започне преговори за присъединяване. Има точки, които остават и които трябва да бъдат завършени. И на тази основа Съветът ще може да финализира рамката за преговори и Комисията ще докладва за напредъка през март“, отбеляза председателят на ЕК.