Европейската комисия внесе за разглеждане от Съвета на Европейския съюз 12-ия пакет от ограничителни мерки срещу Русия, съобщават за ТАСС от пресслужбата на ЕК.

"ЕК предаде проекта на 12-ия пакет от санкции на страните от ЕС. Комисията възнамерява да лиши Русия от доходи от търговията с диаманти и да предприеме мерки срещу заобикалянето на санкциите на ЕС. Те ще включват мерки за контрол върху износа и вноса, по-специално върху контрола на цените на петрола“, поясняват от пресслужбата.

Подробностите за пакета от санкции "ще бъдат обявени след постигане на съгласие“ от Съвета на ЕС, поясниха от Комисията. Остава неясно кога точно ще се случи това - първото обсъждане на посланиците на ЕС по този пакет ще се състои на 17 ноември, съгласно работния график на Комитета на постоянните представители на ЕС.

Процесът на съгласуване на 11-ия пакет от санкции срещу Русия отне повече от месец, припомня агенцията.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на получени документи от ЕК, съобщи, че ЕС, като част от 12-ия пакет от санкции срещу Русия, иска да забрани износа на машини и компоненти за Руската федерация.

Освен това ЕС предлага да се забрани вносът в Русия на химикали, литиеви батерии, термостати, сервомотори и двигатели за БпЛА. Също така, като част от новия пакет от ограничения, ще бъде забранен вносът на течен пропан, видове чугун, медна и алуминиева тел, фолио, тръби и тръби.

Следващият пакет от антируски санкции ще включва забрана за диаманти от Руската федерация от 1 януари 2024 г. Европейският съюз ще добави и поетапно въвеждане на забрана за внос на руски диаманти, обработени в трети страни.

Освен това ЕС планира да въведе мерки за по-ефективно налагане на тавана на цените на руския петрол.

Освен това ЕС иска да забрани на руски граждани да работят в европейски компании, занимаващи се с криптоактиви. ЕС планира забрана за издаването на лицензи за програми, използвани за управление на предприятия и използвани в производството, както и за програми за индустриален дизайн. Възнамерява да изиска от европейските компании, притежавани или контролирани от руски граждани, разрешение за прехвърляне на активи от ЕС. Европейският съюз планира също да изиска от износителите на стоки да включват клаузи в договорите, забраняващи реекспорта на определени видове продукти за Русия.

Ако предложенията бъдат одобрени, тогава в рамките на 12-ия пакет над 30 компании ще бъдат обект на ограничения, включително фирми от Казахстан, Узбекистан, Сингапур и няколко инженерни компании от Русия, пише Bloomberg.