Докато трактори блокират пътища в Европа, Брюксел формулира в сряда, 31 януари, две предложения за угарите и вноса на селскостопански продукти от Украйна, пише Libération. Подобни мерки имат за цел да успокоят възмущението на фермерите, но синдикатите ги смятат за недостатъчни.

На първо място, Европейската комисия предложи през 2024 г. "частично“ да се откажат от изискванията на Общата селскостопанска политика на ЕС за угарите, които бяха обект на гнева на фермерите през последните седмици. През 2023 г. вече е прието изключение от това правило, което изисква най-малко 4% от обработваемата земя да остане неизползвана. Повечето държави-членки на ЕС (включително Франция) поискаха правилото да бъде спряно през 2024 г., при условие че фермерите засаждат 7% от покривни или азотфиксиращи култури. Европейската асоциация на земеделските кооперации COPA/COGECA обаче нарече предложението "ограничено" и "закъсняло" предвид земеделския календар.

Освен това Европейската комисия предложи разширяване на безмитния внос в ЕС на селскостопански продукти от юни, но придружаване на подобна стъпка със "защитни мерки“, за да се ограничи обемът на вноса за най-"чувствителните“ стоки. Такива "подобрени механизми“ трябва да помогнат за предприемане на "бързи коригиращи действия“ в случай на значителни нередности на европейския пазар, включително в отделни държави. Там Брюксел отговаря на недоволството на фермери от Полша и Унгария, което беше породено от масовия внос на украинско зърно. Някои продукти – птиче месо, яйца и захар – подлежат на "аварийно спиране“, за да се "стабилизира“ обемът на вноса на средните стойности за 2022 г. и 2023 г. Както уточнява Европейската комисия, превишаването на тези показатели ще доведе до възстановяване на митата.