Европейската комисия излезе с предложение за реформа на Шенгенското пространство заради пандемията от коронавирус и миграционната криза. Предложението включва въвеждане на временни ограничения за движение по външните граници на Общността в случай на заплаха за общественото здраве, се казва в прессъобщение, публикувано на официалната интернет страница на изпълнителния орган на Блока.

"Днес ЕК предлага актуализирани правила за оптимизиране на управлението на Шенгенското пространство. <...> Новите правила предоставят общи инструменти за по-добро управление на външните граници в случай на здравна криза, въз основа на уроците на пандемията от COVID-19“, се казва в изявлението. Реформите по-специално предполагат намаляване на броя на действащите контролно-пропускателни пунктове.

Освен това ЕК обмисля възможността за удължаване на срока за регистриране на молбите на бежанци за убежище до четири седмици, както и за разглеждане на молбите им директно на границата, се казва още в прессъобщението.

Миналия четвъртък Франция изрази намерението си да промени правилата на Шенгенското пространство, за да подобри координацията в борбата срещу нелегалната миграция.

Превод и редакция: Тереза Герова