Европейската комисия не откри признаци на манипулация на пазара на европейските квоти за въглеродни емисии (ETS). Това каза представителят на Европейската комисия Тим Макфий на брифинг в Брюксел, предава TACC.

"Европейската комисия не откри признаци за непазарна манипулация на въглеродния пазар на ЕС“, увери Макфий. Говорителят на ЕК отбеляза също, че "системата за търговия с въглеродни емисии стимулира декарбонизацията и генерира приходи за инвестиции в по-чисти технологии и енергийни източници. Тя вече ни помогна да намалим емисиите с над 40 % в секторите, които обхваща от 2005 г. насам. Разбира се, продължаваме да следим отблизо положението на пазара на въглеродни емисии и цените. И, разбира се, сме на ясно, че текущите цени пораждат някои опасения. Припомняме обаче, че именно пазарът определя цената на въглеродните емисии, а настоящата цена на въглеродните емисии отразява различни фактори - не на последно място увеличаването на амбициите в областта на климата и настоящото положение на енергийните пазари. Ние приемаме много сериозно твърденията за вредни спекулации и пазарни злоупотреби. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) потвърди, че няма доказателства за манипулиране на пазара и продължава анализа си дали пазарът на въглеродни емисии в ЕС функционира в съответствие с правилата на финансовите пазари. Това е нещо, за което ги помолихме да разгледат по-подробно, когато представихме съобщението и инструментариума за енергийните цени още през октомври миналата година“.

"В предварителния доклад на ESMA също така се потвърждава основната роля на банките за функционирането на пазара на въглеродни емисии: Те осигуряват ликвидност и обслужват субектите, инсталациите на дружествата, които трябва да закупуват квоти. Така че инвестиционните фондове и другите финансови субекти понякога са свързани със спекулативно поведение, но техният пазарен дял е стабилен и като цяло - остава нисък. Така че, пазарът на въглеродни емисии в ЕС е финансов пазар и подлежи на регулиране на финансовите пазари. Следователно съответните национални органи играят ключова роля по отношение на надбавките. Продължаваме да си сътрудничим с националните агенции по този въпрос. Но както казах, на този пазар има банки и други оператори. Важно е да се направи разграничение между спекулации и обикновени инвестиции. Самото присъствие на тези участници не е знак или доказателство за спекулации. Въпросът е по-скоро дали има доказателства, че пазарните участници умишлено създават нестабилност на цените. И това е въпросът, който разглеждаме. В доклада на ESMA обаче се потвърждава, че в момента това не е така“.

Макфий допълни, че ЕС не вижда смисъл от преразглеждане на системата за търговия с въглеродни емисии, "която стимулира прехода към чисти енергийни източници и помага за запълването на бюджетите“ на Европейския съюз и неговите страни-членки.

В понеделник полският премиер Матеуш Моравецки публикува статия в базирания в Брюксел интернет портал Euractiv, в която призова за цялостно преразглеждане на системата за търговията с въглерод.

По негово мнение покачването на цените на ETS излиза извън контрол и удря бюджета на обикновените граждани, което заплашва да подкопае финансовата стабилност на хората и доверието на гражданите в цялата климатична политика на Европейския съюз като цяло. Моравецки разкритикува подхода на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която смята, че покачването на цените на енергията допринася за прехода на ЕС към "зелени енергийни източници“.

Според полския премиер покачването на цените на въглеродните емисии, трансформиращо се в покачващи се цени на енергията, което от своя страна се прехвърля върху потребителите, разрушава принципа на справедлив преход към зелена икономика и само допринася за разширяването на спекулативната игра на пазара на ETS.

Моравецки подчерта, че на въглеродния пазар вече се е образувал балон, който може да бъде ликвидиран само чрез спешна реформа на цялата система и приемане на нови регулаторни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова