Част от легалната миграция може да бъде от полза за европейските икономики, но миграцията не е решението на демографската криза на континента, категорична бе италианският премиер Джорджия Мелони в четвъртък, когато се срещна с десния си съюзник Виктор Орбан в Будапеща, предава Reuters.

Мелони говори на среща на върха за демография, организирана от унгарския премиер.

"Мисля, че една квота за легална миграция... може да допринесе положително за нашите икономики, но оставам убедена, че би било по-отговорно за нас да поверим на европейските граждани решението на кризата в европейската социална система“, заяви Мелони .

Коалицията на Мелони, която дойде на власт миналия октомври, прокарва националистическа програма, която включва твърд подход към миграцията, обещания за повишаване на рекордно ниската раждаемост в Италия, законодателство срещу ЛГБТ родителството и използването на чужди думи в официалните документи.

"Живеем в епоха, в която всичко, което ни определя, е атакувано“, подчерта Мелони, добавяйки, че защитата на традиционния модел на семейството и Бог е част от "голяма битка“ за защита на човечеството и правата на хората.

Орбан, в своя публикация в социалната мрежа X, заяви, че Италия и Унгария са "водещи" в изместването на политиката на ЕС надясно. "Имаме нужда от повече #консервативни правителства в Европа, за да направим промяна в Брюксел“, отбеляза той.

Въпреки обещанията си правителството на Мелони не успя да спре нарастващите мигрантски потоци. Близо 126 000 мигранти са пристигнали в Италия досега тази година, в сравнение с около 66 000 през същия период на 2022 г.

В изявление италианското правителство отбеляза, че Мелони и Орбан са се съгласили за необходимостта от бързи и решителни действия по отношение на миграцията и призовават Европейския съюз да предостави "колективен отговор“.

Двамата лидери настояват, че трябва да се предостави "силна политическа и икономическа подкрепа" на страните на произход и транзит на мигрантите и че са необходими повече усилия за борба с контрабандистите на хора и репатриране на тези, които нямат право да останат.