Говорейки по време на откриването на панел на Института "Хувър“: "Китай в навечерието на Зимните олимпийски игри: Труден избор за световните демокрации“ в Станфордския университет, роденият в Унгария милиардер Джордж Сорос говори за предизвикателствата на 2022 г., особено около Китай, но също и в Унгария, пише унгарското англоезично издание Hungary Today.

Според Сорос унгарците "могат да свалят авторитарния лидер“ през април, ако гласуват против Орбан. Воденото от Орбан правителство води кампания срещу Джордж Сорос от години. Според управляващите милиардерът се бори срещу християнските корени на Европа, включително чрез презаселване на мигранти на континента.

В речта си Сорос каза, наред с други неща, че вярва, че Китай се опитва да използва Зимните олимпийски игри в Пекин, които започват тази седмица, като пропагандна победа, точно както направиха нацистите в Берлин през 1936 г. В крайна сметка Китай може да бъде изправени пред икономическа криза след големия бум, подчерта бизнесменът.

След миналогодишните избори в Германия, каза той, предстоят важни избори тази година във Франция и Унгария. По отношение на Унгария той каза, че на 3 април "унгарските избиратели биха могли, въпреки всичко, да отнемат властта на авторитарния владетел“. Заедно с решението на Путин дали да нахлуе в Украйна, тези избори могат да повлияят на бъдещето на Европа, каза Сорос.

Превод и редакция: Юлиян Марков