Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш призна, че е бил "шокиран“, когато е научил, че Евгени Пригожин – основателят на частната военна компания "Вагнер“ – му е сервирал вечеря преди повече от 17 години, пише Business Insider.

Снимка от 2006 г. показва, че вечерята на тогавашния американски държавен глава сервира вечеря не на друг, а Евгений Пригожин. По собственото му признание Буш е бил доста изненадан, когато научил, че пътят му се е пресякъл с този на лидера на "вагнеровците“.

На конференция, наречена "Ялтинската европейска стратегия“, Буш беше попитан дали е "шокиран“ от новината за смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа. Самата конференция се състоя в Киев, но Буш участва в нея дистанционно чрез видео разговор.

"Не, но съм шокиран от снимката от срещата на Г-8 в Санкт Петербург, която видях онзи ден. Оказа се, че той е този, който ми сервира храна“, заяви Буш.

"Тогава той беше главният готвач на Путин, така че се озова на тази снимка“, отбеляза бившият президент, сдържайки усмивката си. Буш отбеляза, че не си спомня личния разговор. "Мога само да кажа, че оцелях“, добави той.

След това бившият президент беше попитан дали според него руският лидер ще "оцелее“ в конфликта в Украйна, ако той приключи не в полза на Москва.

"Зависи от руския народ. Във всеки случай не зависи от американците да решават. И не на украинците“, отговори Буш. "Решението остава за народа на Русия. А руснаците са умни хора."

Снимка от 14 юли 2006 г. показва Буш и съпругата му Лора Буш с Пригожин по време на вечеря с Путин. Очевидно Пригожин е сервирал напитки на Буш.

Снимката е направена в Константиновския дворец по време на 32-рата среща на Г-8 в Санкт Петербург. Тогава Русия за първи път беше домакин на срещата на Г-8.

По това време Вашингтон и Москва обсъдиха по-нататъшното разширяване на търговията и перспективите за влизане на Русия в Световната търговска организация.

Пригожин си спечели прозвището "Готвачът на Путин“, защото отговаряше за банкетното обслужване на руския лидер. Неговата компания Concord обслужваше правителствени срещи.

В крайна сметка той разшири своята бизнес мрежа с "фабрика за тролове“, според Министерството на правосъдието на САЩ, и частната военна компания "Вагнер“.

Групата изпълняваше мисии по целия свят и се биеше в Украйна, където Пригожин оплака тежките жертви и публично критикува висшето военно командване.

Поради недоволство от Кремъл, Пригожин започна въоръжен бунт през юни, като обяви, че частите му тръгват към Москва. Ден по-късно обаче плановете се промениха: Пригожин сключи сделка с Путин и отиде в изгнание.

Няколко седмици по-късно стана известно, че Пригожин е загинал в самолетна катастрофа.