Републиканският конгресмен от Охайо Джим Джордан не спечели необходимия брой гласове в третото гласуване за председател на Камарата на представителите на САЩ. Той не получи 25 гласа от своите колеги републиканци, предаде Associated Press.

Преди гласуването Джордан не е показал никакви признаци да отстъпи, настоявайки на пресконференция в Капитолия, че "американският народ е гладен за промяна".

Джордан спечели 199 гласа на втория тур на гласуването в сряда, което е по-малко от първия тур, когато за него гласуваха 200 конгресмени от необходимите 217.

В Камарата на представителите заседават 221 републикански конгресмени и 212 демократи.

Бившият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че "за съжаление Джим вече няма да бъде номинираният“ след гласуването на конференцията за отстраняване на Джим Джордан като назначен за председател.

"Ще трябва да се върнем към чертожната дъска. Как ще погледне историята на "лудите осмици", водени от Гец, размерът на щетите, които са нанесли на тази партия, на тази страна, са непреодолими. Никога не съм виждал такова количество щети, нанесени само с няколко души“, коментира Маккарти след гласуването.

"И наистина е удивително за мен и ние сме в много лоша позиция като партия“, заяви той. "Загрижен съм за това накъде отиваме оттук нататък.“