Президентът Джо Байдън заяви, че американската помощ за Украйна ще продължи да тече засега, тъй като се опита да увери съюзниците в продължаващата финансова подкрепа на САЩ за военните усилия. Но времето изтича, посочи президентът в предупреждение към Конгреса, предава Associated Press.

"Ние не можем при никакви обстоятелства да позволим подкрепата на Америка за Украйна да бъде прекъсната“, отбеляза американският лидер в забележки от стаята на Рузвелт, след като Конгресът предотврати затварянето на правителството, като прие пакет за краткосрочно финансиране късно в събота, който отказа помощта за Украйна в битката срещу Русия .

"Имаме време, не много време, и има огромно чувство за спешност“, заяви той, като отбеляза, че законопроектът за финансирането продължава само до средата на ноември. Байдън призова Конгреса да договори пакет от помощи възможно най-скоро.

"По-голямата част от двете партии – демократи и републиканци, Сенатът и Камарата на представителите – подкрепят подпомагането на Украйна и бруталната агресия, която им се налага от Русия“, отбеляза Байдън. "Спрете да играете игри, свършете това.“

Но много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно с напредването на войната. Съпротивата на републиканците срещу помощта набира скорост и следващите стъпки предстоят, като се има предвид съпротивата от крайнодесния фланг.

Докато лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е започнал процес за евентуално обмисляне на законодателство, предоставящо допълнителна помощ за Украйна, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти е изправен пред по-трудна задача да спази ангажимента, който е поел, въпреки възраженията на почти половината от неговото мнозинство от Републиканската партия.

Той заяви пред "Лицето на нацията“ на CBS, че подкрепя "да може Украйна да има оръжията, от които се нуждае“, но че негов приоритет е сигурността на границата между САЩ и Мексико.

"Първо твърдо подкрепям границата“, отсече той. "Така че трябва да намерим начин да направим това заедно.“

Като пропусна допълнителна помощ за Украйна от мярката за поддържане на работата на правителството, Маккарти затвори вратата за пакет от Сената, който щеше да насочи 6 милиарда долара към Украйна, приблизително една трета от това, което беше поискано от Белия дом. И Камарата на представителите, и Сенатът одобриха с голямо мнозинство временната мярка, като членовете на двете партии се отказаха от увеличената помощ в полза на избягването на скъпоструващо затваряне на правителството.

Сега Байдън работи, за да увери съюзниците на САЩ, че ще има повече пари за Украйна.

"Погледнете ме“, каза той, обръщайки лице към камерите в Белия дом. "Ще го свършим. Не мога да повярвам, че онези, които гласуваха в подкрепа на Украйна – преобладаващо мнозинство в Камарата на представителите и Сената, демократи и републиканци – ще оставят по чисто политически причини повече хора да умират ненужно в Украйна“.

Съюзниците на САЩ обаче са загрижени. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви в неделя от Киев, че вярва, че това няма да е последната дума, но отбеляза продължаващата значителна финансова подкрепа на ЕС за Украйна и ново предложение на масата.

"Надявам се, че това няма да е окончателно решение и Украйна ще продължи да има подкрепата на САЩ“, каза той.

Последните действия в Конгреса сигнализират за постепенна промяна в непоколебимата подкрепа, която Съединените щати досега са обещавали на Украйна в борбата й срещу Русия, и това е един от най-ярките примери досега за движението на Републиканската партия към по-изолационистка позиция, отбелязва AP. Изключването на парите за Украйна дойде малко повече от седмица, след като депутатите се срещнаха в Капитолия с украинския президент Володимир Зеленски. Той се опита да ги увери, че неговата армия печели войната, но подчерта, че допълнителната помощ ще бъде от решаващо значение.

След това посещение Шумър каза, че едно изречение обобщава посланието на Зеленски на срещата му със Сената: "Ако не получим помощта, ще загубим войната“, заяви Шумър.

Маккарти, притиснат от десния си фланг, премина от думите "без празни чекове“ за Украйна, като акцентът беше върху отчетността, до описването на подхода на Сената като поставяне на "Украйна пред Америка“.

Следващият краен срок за финансиране, който идва по време на организираната от САЩ среща в Сан Франциско на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, вероятно ще се превърне в дебат за гранично финансиране в замяна на допълнителна помощ за Украйна.

Това беше сценарият, който Мич Макконъл, лидерът на републиканците в Сената, който подкрепяше помощта за Украйна, се опитваше да избегне през лятото, когато призова екипа на Белия дом да не заплита въпроса в дебата за затварянето на правителството, според хора, запознати с неговия предишен неразкрит разговор с администрацията, които са говорили при условие за анонимност, за да обсъдят личните разговори. Сега всички страни обвиняват другата за провала, опитвайки се да намерят път напред.

Гласуването в Камарата през изминалата седмица посочи потенциалните проблеми, които предстоят. Близо половината от републиканците в Камарата на представителите гласуваха за отнемане на 300 милиона долара от законопроекта за разходите за отбрана за обучение на украински войници и закупуване на оръжия. По-късно парите бяха одобрени отделно, но противниците на подкрепата на Украйна празнуваха нарастващия им брой.

САЩ одобриха четири кръга помощ за Украйна в отговор на инвазията на Русия на обща стойност около 113 милиарда долара, като част от тези пари отиват за попълване на американското военно оборудване, изпратено на фронтовите линии. През август Байдън призова Конгреса да предостави допълнителни 24 милиарда долара.