Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля пътуване до Израел през следващите дни, но пътуването не е финализирано, заяви пред Associated Press високопоставен служител на администрацията. Това ще бъде мощен символ на съчувствие и подкрепа след бруталната атака на ХАМАС.

Едно пътуване би било шанс за Байдън лично да потвърди пред израелския народ, че САЩ стоят твърдо зад тях. Но това ще дойде на фона на нарастващите страхове, че предстоящото израелско навлизане в Ивицата Газа може да предизвика по-широка война с опустошителни хуманитарни последици.

И присъствието на Байдън може да се разглежда като провокативен ход от главния спонсор на ХАМАС, Иран, или потенциално да се разглежда като враждебен ход от арабските държави, тъй като цивилните жертви в Газа нарастват. Държавният секретар Антъни Блинкен вече пътуваше из Близкия изток миналата седмица, опитвайки се да попречи войната с ХАМАС да разпали по-широк регионален конфликт.

Байдън също така направи най-силните си публични изявления за ограничаване на Израел след атаката на 7 октомври, в рамките на която загинаха над 1400 души, включително най-малко 30 граждани на САЩ, като предупреди в интервю за 60 минути на CBS, излъчено в неделя, че Израел не трябва да окупира отново Газа.

"Мисля, че би било голяма грешка“, заяви Байдън. "Вижте, това, което се случи в Газа, според мен е ХАМАС, а крайните елементи на ХАМАС не представляват целия палестински народ. И мисля, че би било грешка Израел отново да окупира Газа“.

Израел напусна Газа през 2005 г.; ХАМАС спечели изборите през следващата година.

Все пак Байдън каза, че "ликвидирането на екстремистите... е необходимо изискване“.

Байдън и служители на неговата администрация отказаха да критикуват Израел или неговата бомбардировъчна кампания, която уби цивилни в Газа. Но те призоваха Израел, Египет и други страни да позволят доставката на хуманитарна помощ в зоната на влошаващия се конфликт.