Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън директно обвини своя предшественик и бъдещ съперник за провала на имиграционната сделка, пише The New York Times. Решението на републиканците да се противопоставят на споразумение, за което те настояваха преди, не само парализира дебата за сигурността на границите, но и застраши 118 милиарда долара под формата на спасителни планове за Украйна и Израел.

"Всичко показва, че този законопроект дори няма да бъде разгледан в Сената“, заяви Байдън по телевизията от Белия дом. "Защо? Проста причина: Доналд Тръмп. Защото Доналд Тръмп смята, че това е лошо за него политически“. Президентът посочи, че опонентът му "по-скоро би използвал този проблем“ в политическата си кампания и изобщо не се интересува от решаването му. Държавният глава призова републиканците в Конгреса да "покажат твърдост" и да дадат отпор на Доналд Тръмп.

В речта си Байдън нарече двупартийното споразумение "победа за Америка“, тъй като съчетава "най-справедливите, хуманни реформи“ относно имиграцията и "най-силния набор от реформи за осигуряване на границата“ на фона на рекорден скок на нелегалната миграция. За да подкрепи аргумента си, той цитира подкрепа от организации, които обикновено са на страната на републиканците, включително редакцията на The Wall Street Journal, Търговската камара на САЩ и Националния граничен патрулен съвет.

Както отбелязва The New York Times, преди това президентът се опита да не се намесва в преговорите, за да не привлича вниманието върху себе си. Сега той призна, че споразумението, което беше обсъждано от месеци, е било обречено на провал от самото начало и се зарече да го превърне в тема на кампания срещу опозицията.