Авторитарните държави се стремят да разширят влиянието си и да увеличат недоволството към демократичните правителства по света. Това мнение изрази президентът на САЩ Джо Байдън, изказвайки се при откриването на организираната от Вашингтон в онлайн формат "Срещата на върха за демокрация", цитиран от TACC.

"Чрез външен натиск автократите се стремят да укрепят собствената си власт, да изнасят и разширят влиянието си по света, а също така да оправдаят репресивните практики и политики като по-ефективен начин за решаване на съвременните проблеми“, каза американският лидер. Според него автократичните държави "се стремят да разпалят пламъците на социалното разделение и политическата поляризация".

Може би най-тревожното, казва Байдън, е, че тези страни се стремят към "нарастващо недоволство сред хората по света от демократичните правителства, за които смятат, че не отговарят на техните нужди“. "Според мен това е определящото предизвикателство на нашето време“, подчерта стопанинът на Белия дом. Той добави, че ще обсъди тези въпроси с участниците в двудневната среща на върха.

Администрацията на Съединените щати покани 110 държави и територии на срещата на върха за демокрация, която ще се проведе на 9-10 декември чрез видеоконферентна връзка. Списъкът включва остров Тайван, но не включва Китай, както и Русия, Турция, Египет и редица други страни. В същото време на уебсайта на Държавния департамент беше възможно да се гледа излъчването на речта на Байдън с превод на руски език.

Превод и редакция: Юлиян Марков