Настоящият британски външен министър Джеймс Клевърли може да стане новият министър на отбраната на Великобритания вместо Бен Уолъс, който обяви намерението си да напусне поста. Това съобщава The Times като се позовава на свои източници, европейската редакция на Politico, също представи списък с визможни наследници на поста на Уолъс.

Сферата на отбраната е една от най-важните за британския премиер Риши Сунак, по-специално поради войната на Руската федерация срещу Украйна, а Клевърли има опит в тази сфера благодарение на настоящата си позиция. Освен това е военен, цитира Украинская правда The Times.

В същото време бившият министър на външната търговия Ан-Мари Тревелян може да оглави Министерството на външните работи, вместо Клевърли.

Освен Клевърли сред възможните кандидати за поста министър на отбраната изданието посочва и младши министъра на сигурността Том Тугендхат.

Също така британското министерство на отбраната може да бъде оглавявано от заместник-министър на въоръжените сили Джеймс Хипи, главният секретар на министерството на финансите Джон Глен или лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Уолъс потвърди, че  планира да се оттегли  по време на следващите промени в правителството и няма да се кандидатира на следващите избори. 

Уолъс информира премиера Сунак за намеренията си още на 16 юни и първоначално искаше да запази новината в тайна до по-подходящ момент, когато тя няма да допринесе за намаляващата подкрепа за Консервативната партия. 

Списъкът с кандидати за поста министър на отбраната на Великобритания на Politico е допълнен от Джони Мърсър, военен ветеран, депутатът от Плимут, който отдавна води кампания за подобряване на живота на военните ветерани и има подход към социалните медии.

Том Тугендхат, министърът на сигурността, който преди това е председател на влиятелната комисия по външни работи на Камарата на общините.