Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на украински активист на публичен форум на НАТО в сряда, че "американският народ заслужава по-голяма благодарност“ за подкрепата си за Украйна, след като активистът разкритикува решението да не се покани незабавно Украйна в Алианса, пише CNN.

Напрегнатият обмен отрази разочарованието на украинския президент Володимир Зеленски, като може би предлага предварителна представа за това как президентът на САЩ Джо Байдън ще отговори на лидера на Украйна по-късно в сряда, когато двамата лидери трябва да се срещнат.

По време на частта с въпроси и отговори на събитието, Дария Каленюк, директор на Центъра за действие срещу корупцията в Украйна, попита Съливан какви реформи трябва да бъдат направени и се противопостави на липсата на покана за присъединяване към Алианса.

"Моля, посъветвайте ме: Какво да кажа на сина си? Че президентът Байдън и НАТО не са поканили Украйна в НАТО, защото се страхува от Русия? Страхувате се Русия да не загуби? Страхувате се от победа на Украйна? Или необработените обратни канали за комуникация с Кремъл, който е терористична организация, за постигане на тяхната сделка Минск 3? Трябва ли да подготвя сина си да бъде войник и да се бие с руснаци, когато след 7 години той ще бъде на 18 години?“ — попита Съливан Каленюк.

Съливан й благодари за усилията й за напредък на демокрацията в Украйна и отличи украинските граждани за противопоставянето им на агресията на Русия. Той продължи, като посочи "огромен капацитет“, предоставен от САЩ, за да помогне на Украйна да се бори с инвазията, плюс продължаващата солидарност от страна на САЩ и други партньори.

"Президентът Байдън беше ясен и прям в публичните си коментари относно своята гледна точка по въпроса за Украйна и НАТО и някои от казаните от вас забележки относно мотивите, според мен, бяха напълно неоснователни и неоправдани“, заяви Съливан пред Каленюк.

Той повтори коментарите на Байдън, че присъединяването на Украйна към НАТО точно сега би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия, и посочи продължаващите реформи, които Украйна трябва да направи.

"Най-важното нещо в това отношение е да можем да проявим онзи вид честност, който беше присъщ на вашия въпрос, но също така да се уверим, че при наличието на тази честност определени инсинуации или внушения, присъщи на вашите въпроси, които не са основателни, да бъдат проверени на вратата, за да можем да си говорим на добра воля“, добави той.

Съливан продължи, като призова за благодарност.

"Американският народ се стремеше – като наблюдаваше и искаше да бъде солидарен със смелия народ на Украйна – да се засили и да постигне резултати. И мисля, че американският народ наистина заслужава известна благодарност - от нас, от Съединените щати, от нашето правителство, заслужават благодарност за готовността си да се активизират и от останалия свят, както и всеки съюзник и партньор, който го подкрепя“, заяви той.

Съливан завърши, като каза, че народът на Украйна "наистина носи тежестта на това и ние трябва да направим каквото можем, за да ги подкрепим. И ние ще го направим, и аз лично ще го правя всеки ден“.