Преди осем години, в навечерието на президентските избори през 2016 г., Джей Ди Ванс беше яростен критик на Доналд Тръмп. Публично той нарече кандидата за президент на републиканците "идиот“ и каза, че е "осъдителен“. В лични разговори го сравнява с Адолф Хитлер, пише Reuters.

Но по времето, когато в понеделник бившият президент избра Ванс за свой вицепрезидент, роденият в Охайо се превърна в един от най-ревностните защитници на Тръмп, застанал на негова страна, дори когато други високопоставени републиканци отказаха да го направят.

Трансформацията на Джеймс Дейвид Ванс – от самоопределящия се "никога Тръмп“ (never trumper) до верен лоялист – го прави относително необичайна фигура във вътрешния кръг на Тръмп.

Демократи и дори някои републиканци се съмняват дали Ванс, който написа превърнали се в бестселър мемоари "Хилбили Елегия“ и сега е американски сенатор от Охайо, е воден повече от опортюнизъм, отколкото от идеология.

Но Тръмп, който оцеля след опит за убийство на предизборен митинг в Пенсилвания в събота, и много от неговите съветници смятат трансформацията му за истинска.

Те посочват, че политическите убеждения на Ванс - които смесват изолационизма с икономическия популизъм - съвпадат с тези на Тръмп и поставят двамата в противоречие със старата гвардия на Републиканската партия, където външнополитическите ястреби и евангелистите на свободния пазар все още имат тежест.

Републиканският сенатор Джон Барасо от Уайоминг, когото Ванс описва като ментор, заяви пред Reuters, че Ванс е променил възгледите си за Тръмп, защото "вижда успехите, които президентът Тръмп като президент донесе на страната“.

По-конкретно, яростното противопоставяне на Ванс на помощта на САЩ за Украйна във войната й с Русия зарадва най-консервативните съюзници на Тръмп, въпреки че разстрои някои колеги от Сената.

"Той разбира какво прави Тръмп и, за разлика от останалата част от Републиканската партия във Вашингтон, е съгласен с това“, отбеляза консервативният коментатор Тъкър Карлсън, ярък поддръжник на Ванс.

39-годишният Ванс е роден в беден дом в южната част на Охайо. Избирането му се очаква да помогне на кампанията на Тръмп в "Ръждивия пояс“, където и целите избори ще бъдат определени в няколко колебаещи се щати, включително съседните Пенсилвания и Мичиган, макар че неговите консервативни възгледи може да обезсърчат някои от по-умерените гласоподователи.

"До степента, в която той може да направи нещо за кампанията, това би било претенция за изразяване на американската мечта“, казва Дейвид Нивън, доцент по политика в университета в Синсинати, който е работил като автор на речи за два демократически губернатора, имайки предвид издигането на Ванс от бедността до американски сенатор и кандидат за вицепрезидент.

След като служи в Корпуса на морската пехота, посещава юридическия факултет на Йейл и работи като рисков капиталист в Сан Франциско, Ванс се издига до национална известност благодарение на книгата си от 2016 г. Hillbilly Elegy (Елегия Хилбили). В този мемоар той изследва социално-икономическите проблеми, пред които е изправен родният му град, и се опитва да обясни на читателите популярността на Тръмп сред бедните бели американци.

Той беше остро критичен към Тръмп, както публично, така и в частни разговори, през 2016 г. и по време на началните етапи на неговия мандат 2017-2021 г.

"Лутам се напред-назад между мисълта, че Тръмп е циничен задник като Никсън, който не би бил толкова лош (и дори може да се окаже полезен), или че той е Хитлер на Америка“, написа той лично на свой сътрудник във Facebook през 2016 г.

Когато неговият коментар за Хитлер беше докладван за първи път през 2022 г., говорител не го оспори, но каза, че вече не представлява възгледите на Ванс.

По времето, когато Ванс се кандидатира за Сената през 2022 г., неговите демонстрации на лоялност - които включват омаловажаването на атаката на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. от поддръжниците на Тръмп - бяха достатъчни, за да получат желаното одобрение на бившия президент. Подкрепата на Тръмп му помогна да надделее в конкурентни първични избори.

В интервюта за медиите Ванс заяви, че не е имало момент "Еврика", който да промени възгледите му за Тръмп. По-скоро той постепенно осъзнава, че опозицията му срещу бившия президент се корени в стила, а не в същността.

Например, той се съгласи с твърденията на Тръмп, че свободната търговия е нанесла тежък удар на централните щати на САЩ чрез смазване на местното производство и че лидерите на страната твърде лесно се намесват в чужди войни.

"Позволих си да се съсредоточа толкова много върху стилистичния елемент на Тръмп, че напълно игнорирах начина, по който той по същество предлагаше нещо много различно по отношение на външната политика, търговията, имиграцията“, заяви Ванс пред New York Times през юни.

В същото интервю Ванс казва, че се е срещнал с Тръмп през 2021 г. и че двамата са се сближили по време на кампанията му за Сената.

Противниците на сенатора от Охайо виждат промяната му във възгледите като циничен трик за изкачване в редиците на републиканската партия.

"Това, което виждате, е някакъв наистина дълбок опортюнизъм“, казва Нивен, професорът по политика.

Един въпрос, по който позицията му изглежда се сближава с Тръмп, е абортът.

Ванс намекна в интервю от 2021 г., че жертвите на изнасилване и кръвосмешение трябва да бъдат задължени да носят бременност до термина, а през ноември той описа гласуването на жителите на Охайо за добавяне на правото на аборт в конституцията на щата като "удар в корема“.

Тази година той каза, че подкрепя достъпа до хапчето за аборт мифепристон, мнение, което Тръмп споделя.

Преди Ванс да развие връзка с бившия президент, той се сближи с най-големия син на Тръмп, Доналд Тръмп младши, според няколко души, запознати с връзката им.

Ванс за първи път привлече вниманието на Тръмп-младши, когато се противопостави на помощта за Украйна по време на първичните избори в Сената на Охайо през 2022 г., според един от тези хора, позиция, която го постави в противоречие с останалите републиканци в надпреварата.

Личните отношения на Ванс с Тръмп се развиха в по-голямата си част по време на първичните избори на републиканците по-рано тази година, казва този човек. Решението на Ванс да подкрепи Тръмп през януари 2023 г., доста преди някои други кандидати за вицепрезидент, послужи като важна демонстрация на лоялност, добави този човек.

През февруари 2023 г. Тръмп и Ванс посетиха Източна Палестина, Охайо, мястото на дерайлиране на токсичен влак, пътуване, което повиши националния профил на Ванс. Те описаха решението на президента демократ Джо Байдън по това време да не посети общността на работническата класа като предателство към Средна Америка.

Белият дом отбеляза по това време, че федерални агенти са били на мястото почти веднага след дерайлирането и че посещението на мястото на бедствиео може да отвлече вниманието от местните усилия за възстановяване. В крайна сметка Байдън посети Източна Палестина приблизително година по-късно, през февруари 2024 г.

Зад кулисите Ванс е помогнал да се убедят богати дарители да отворят портфейлите си за Тръмп, според двама души, запознати с операциите на Тръмп за набиране на средства. Ванс, например, помага за организирането на кампания за набиране на средства в района на Сан Франциско през юни, организирана от рисковите капиталисти Дейвид Сакс и Чамат Палихапития, казва един от тези хора.

Извън кампанията, някои от най-известните съюзници на Тръмп - включително Доналд Тръмп-младши, Карлсън и Стив Банън - бяха възхитени от краткия мандат на Ванс на Капитолийския хълм. Всички тези хора имат легиони от консервативни последователи и тяхното одобрение може да помогне на републиканците да отидат до урните.

Скептицизмът на Ванс към корпоративна Америка, подкрепата за митата, умората от чуждестранни връзки и младостта му го правят водещ глас на нова Републиканска партия, която е по-фокусирана върху работническата класа, отколкото върху големия бизнес в очите на поддръжниците.

"Мисля, че по отношение на привличането към кампанията, той може да изрази болката, която американските семейства изпитват по-добре от почти всеки друг“, казва сенатор Барасо.