В интервю за новинарския портала Semafor кандидатът на Републиканската партия за вицепрезидент на САЩ Джей Ди Ванс подчерта, че не смята страната си за длъжна да защитава Европа в случай на военна заплаха.

Сенаторът определи като "неверни“ изявленията на американските власти за предполагаемата заплаха за европейските страни от Руската федерация, но в същото време отбеляза, че дори такава да има Вашингтон не е длъжен да действа като техен защитник.

"Когато администрацията на Харис казва, че ако не спрем Путин в Украйна, той ще отиде чак до Германия, първо, това не е вярно, и второ, какво говори това за отбранителната способност на Германия?“, попита Джей Ди Ванс.

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ допълни, че Германия е "четвъртата или петата по големина икономика в света“ и предложи на гражданите "да станат от задните си части и да инвестират в собствената си защита“. Според Ванс, ако Тръмп спечели изборите, САЩ ще поддържат "приятелство“ с Европа, но ще изискват тя да бъде "самостоятелна“ както във военната, така и в енергийната сфера.