Губернаторът на Минесота Тим Уолц и сенаторът Джей Ди Ванс от Охайо приключиха първия си и единствен дебат по начина, по който започна – с ръкостискане. Тонът на събитието на моменти беше остър, но като цяло беше съдържателен, политически фокусиран и без лични нападки. Първата и единствена голяма среща с модераторите се случи около половин час след дебата, пише The Wall Street Journal.

Изданието отделя пет основни момента от дебата:

Подгласниците се съсредоточиха върху атакуването на своите опонентски кандидати за президент. Ванс говореше уверено и ясно, докато Уолц имаше по-големи трудности да намери опората си.

Ванс говори откровено за различията си с Доналд Тръмп. Той се обърна към предишните си критики, като каза, че първоначално е "грешал“ за бившия президент. По-късно Ванс се отклони, когато беше попитан дали подкрепя твърденията на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани.

И двамата кандидати изразиха позициите си относно абортите. Уолц посочи действията си като губернатор на Минесота, докато Ванс последва примера на кампанията на Тръмп в търсене на средно решение по въпроса. Междувременно в Truth Social Тръмп се ангажира да наложи вето върху националната забрана на абортите.

Попитани дали биха подкрепили или се противопоставили на превантивен удар срещу Иран от Израел, и двамата кандидати изтъкнаха правото на Израел да се защитава, без да отговарят директно на въпроса.

Ванс и Уолц изразиха съчувствие към засегнатите от урагана Хелън, но спориха за ролята на изменението на климата