Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) могат да решат проблема с руската офанзива в Източна Украйна благодарение на изтребителите F-16, увери полковникът от запаса и пилот-инструктор Роман Свитан в ефира на Radio NV.

"Един от механизмите за спиране на руснаците на изток е да им попречат да изхвърлят достатъчно количество управляеми авиационни бомби. И една двойка F-16 са достатъчни за изпълнението на тази задача. В крайна сметка поне руснаците ще се страхуват повече и ще намаляват броя на авиационни бомби. Комплексният подход за изпълнението на тази задача е използването на F-16 с цялата триада системи. Един F-16 може да попадне под сериозен удар. Затова трябва да има въздушните и наземни ЗРС“, поясни Свитан.

Той добави, че сега Украйна има сериозни проблеми само на един участък от фронта - на Покровското направление. Според експерта руската армия там си е поставила за цел да достигне административните граници на Донецка област по време на лятната настъпателна кампания. Експертът обаче смята, че ВСУ могат да спрат настъплението й.

"Решението на проблема трябва да бъде всеобхватно. Трябва да има достатъчен брой противопехотни мини – това е много важно. При нас има сериозен дефицит. Но и достатъчно количество FPV-дронове, снаряди за артилерия. Това ще даде допълнителни точки за решаване на този проблем“, категоричен бе Свитан.