Движението по Кримския мост е спряно "извънредно произшествие“, съобщи ръководителят на Крим Сергей Аксьонов в канала си в Telegram, без да уточнява естеството на инцидента.

"Движението беше спряно по Кримския мост: възникна извънредна ситуация в района на 145-та опора от Краснодарския край. Правоприлагащите органи и всички отговорни служби работят. Говорих с министъра на транспорта на Руската федерация Виталий Генадиевич Савелиев, предприемат се мерки за ситуацията. Поддържаме връзка с колегите от Краснодарския край“, написа Аксенов.

Той уточни, че заместник-председателят на Съвета на министрите на Крим Игор Михайличенко е заминал за мястото на инцидента. Аксьонов призова хората към спокойствие и да се "доверяват само на проверени източници на информация“.

"Като се има предвид настоящата ситуация, моля жителите и гостите на полуострова да се въздържат от пътуване през Кримския мост и от съображения за сигурност да изберат алтернативен сухопътен маршрут през нови региони“, допълни Аксьонов в канала си.

На свой ред съветникът на ръководителя на Крим Олег Крючков отбеляза, че властите ще окажат цялото необходимо съдействие на туристите. "Във връзка с извънредната ситуация на Кримския мост на туристите ще бъде предоставена цялата необходима помощ и подкрепа“, написа той в канала си в Telegram.

Според данните на услугата Yandex.Maps, в понеделник сутринта на входа на Кримския мост от Краснодарския край се е образувало задръстване с дължина около четири километра. Има задръстване на магистрала А-290 близо до Таман. От страна на Крим няма данни за затруднено движение.

Пресслужбата на руското министерство на транспорта отбеляза, че шофьорите имат достъп до маршрута до полуостров Крим и от неговата територия през т.нар. нови региони. "Във връзка със затварянето на движението по Кримския мост шофьорите могат да се движат по сухопътния път в новите региони“, се казва в съобщението.