Близо две седмици след опита за убийство на Доналд Тръмп Федералното бюро за разследване (ФБР) потвърди на 26 юли, че наистина куршум е попаднал в ухото на бившия президент, като по този начин се изясняват противоречивите версии за това какво е причинило нараняванията му, след като въоръжен мъж откри огън на митинг в Пенсилвания, пише Voice of America.

"Това, което е пронизало бившия президент Тръмп в ухото, е бил куршум, независимо дали цял или фрагментиран на по-малки части, изстрелян от пушката на починалия субект", се посочва в изявление на агенцията.

Изявлението на ФБР отбеляза най-категоричното описание досега на органите на реда за нараняванията на Тръмп и последва двусмислените коментари по-рано през седмицата на директора Кристофър Рей, които сякаш хвърлиха съмнение върху това дали Тръмп е бил улучен от куршум.

Коментарът на Рей предизвика яростта на Тръмп и неговите съюзници и допълнително подхрани конспиративните теории, които процъфтяват и от двете страни на политическия фронт на фона на липсата на информация след нападението от 13 юли.

Досега федералните служители, участващи в разследването, включително ФБР и "Сикрет сървис", многократно отказваха да предоставят информация за това какво е причинило нараняванията на Тръмп. Кампанията на Тръмп също така отказа да предостави медицинската документация от болницата, в която той е бил лекуван за първи път, или да посочи лекарите, за да могат да отговорят на въпроси.

Вместо това актуална информация идваше или от самия Тръмп, или от бившия лекар на Тръмп в Белия дом Рони Джаксън, верен съюзник, който сега представлява Тексас в Конгреса. Въпреки че Джаксън е лекувал Тръмп от нощта на нападението, той е подложен на сериозен контрол и не е лекуващ лекар на Тръмп.

Очевидното нежелание на ФБР да потвърди незабавно версията на бившия президент за събитията - заедно с гнева, който той и някои негови поддръжници насочиха към Бюрото след стрелбата - повдигна ново напрежение между кандидата на републиканците и главната федерална правоохранителна агенция в страната, върху която той скоро може отново да упражнява контрол.