Делът на съвременното въоръжение в силите за ПВО и ПРО е 82%, а през следващите две години тази цифра трябва да бъде увеличена до 85%. До края на 2024 година руските войски ще получат първите образци на зенитно-ракетната система от ново поколение С-500 в две модификации, включително за противоракетна отбрана, както и С-400, С-300В4, "Бук-М3“, "Тор-М2У“ и радарни станции от ново поколение. Това обяви министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, предава ТАСС.

"Едно от приоритетните направления за развитие на ВКС е оборудването на силите за противовъздушна и противоракетна отбрана с модерни оръжия. Днес делът на съвременните образци е 82%, през следващите две години тази цифра трябва да бъде увеличена на 85%.  През текущата година войските ще получат: първите образци на зенитно-ракетната система С-500 в две модификации - зенитно-ракетни системи с голям обсег и системи за противоракетна отбрана ; С-400; зенитно-ракетни системи "Бук-М3“, "Тор-М2У“, поясни Шойгу на заседание на колегията на руското МО.

Системата за противовъздушна отбрана С-500 "Прометей“, произведена от концерна за аерокосмическа отбрана "Алмаз-Антей“, е предназначена да унищожава оръжия за въздушно-космически атаки в целия диапазон от височини и скорости.