Полетите на две летища в Германия са спрени заради протести на климатични активисти. Подобни протести срещу политиките за изкопаеми горива обхванаха четири летища в цялата страна, съобщава Reuters.

Отбелязва се, че протестиращите са влезли на територията на летището. Активистката група Last Generation заяви, че е спряла или забавила трафика на летищата в Берлин, Кьолн-Бон, Нюрнберг и Щутгарт и публикува снимки на протестиращи със залепени за асфалта ръце.

Летище Нюрнберг съобщи на уебсайта си, че полетите са спрени до второ нареждане от 03:42 GMT и предупреди, че пътниците ще се сблъскат със закъснения. В същото време летище Кьолн-Бон обяви на в X, че полетите са спрени, докато полицията се занимава с "неоторизирани лица“.

Полицията беше на място на летището в Берлин и успя да отстрани двама протестиращи, които бяха влезли на аеропорта през ограда. Полетите не бяха нарушени. Представител на летище Щутгарт не коментира ситуацията.

Германски политици поискаха по-добра сигурност на летищата в страната, след като активисти за климата успяха да пробият бариерите и да нарушат въздушния трафик, особено на най-натовареното летище в страната, Франкфурт, за два последователни дни миналия месец.

Групата на активистите изброи няколко държави в Европа и Северна Америка, където според тях са планирани подобни акции като част от протестна кампания, призоваваща германското правителство да постигне глобално споразумение за постепенно премахване на петрола, газа и въглищата до 2030 г.