Точно преди две години, на 8 септември, почина кралицата на Великобритания и Британската общност Елизабет II. По повод втората годишнина от смъртта на монарха кралското семейство почете паметта й.

През 2022 г. светът беше разтърсен от новината за смъртта на Елизабет. Тя почина в замъка Балморал в Шотландия. Тогава не само във Великобритания, но и в други страни скърбяха за един от най-стабилните и най-дълго управлявали монарси. По време на смъртта си тя беше на 96 години.

След трагичната новина, която шокира Великобритания, в страната е обявен 10-дневен траур, знамето е спуснато над Бъкингамския дворец, а на портите на двореца е поставено съобщение за заминаването на кралицата в друг свят.

В Instagram представители на кралското семейство публикуваха архивна снимка на Елизабет II. На портрета Нейно Величество позира с нежно розова шапка и сако.

"Помним кралица Елизабет II, 1926-2022“, се казва в описанието под снимката.

В смъртния й акт пише, че тя е починала поради "напреднала възраст", но е известно, че кралицата е имала здравословни проблеми през последните години.

Елизабет е погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка Уиндзор до родителите си, крал Джордж VI и кралица Елизабет.

Кралицата на Великобритания Елизабет II управлява страната от 1952 до 2022 г. Тя влезе в историята като най-дълго управлявалият монарх. Монархът се превърна в символ на стабилност за Великобритания и Британската общност, преживявайки множество социални и политически промени. По време на нейното управление се случва деколонизацията и разпадането на Британската империя. Елизабет II беше известна с неутралната си политическа позиция и сдържаност в публичните изявления.

Освен ролята си на монарх, Елизабет II е поддръжник на благотворителната дейност и патрон на повече от 600 организации. Подкрепяла е множество инициативи в областта на здравеопазването, образованието, изкуството и културата. Кралицата също е била военна фигура, служейки в помощните части на британската армия като шофьор и механик по време на Втората световна война.

Елизабет II се омъжва за принц Филип през 1947 г. и двамата имат четири деца: Чарлз, Ан, Андрю и Едуард.