Американска база близо до петролното и газово находище Ал Омар в Североизточна Сирия е била обстреляна с около 15 ракети. Това съобщи телевизионният канал Al Mayadeen, позовавайки се на свой кореспондент.

По-рано през нощта ракети и дронове атакуваха американска база близо до полето Конико в провинция Дейр ез Зор в североизточната част на страната. И в двата случая отговорността пое шиитското движение "Ислямската съпротива на Ирак“.

Al Mayadeen, позовавайки се на свои източници, също съобщи, че на брега на Ефрат сирийската армия е влязла в престрелка с американските войски и действащите на тяхна страна кюрдски формирования на Сирийските демократични сили. Страните използват артилерия, тежки картечници и миномети.

Действията на "Ислямската съпротива на Ирак“ са отговор на ракетен удар от ВВС на САЩ на 8 ноември срещу кварталите на провинциалния център Дейр ез Зор, разположен на 420 км от Дамаск.

За удара са използвани два американски изтребителя F-15. Целта, според доклада на Пентагона, е била съоръжение, използвано от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и "свързани групи“.

"Този ​​прецизен удар за самоотбрана е в отговор на поредица от атаки срещу американския персонал в Ирак и Сирия от силите "Кудс“ на КСИР. Президентът Джо Байдън няма по-висок приоритет от безопасността на американския персонал и той издаде заповед, за да покаже ясно, че Съединените щати ще защитят себе си, своя персонал и своите интереси“, коментира министърът на отбраната Лойд Остин в изявление.

Той добави, че Съединените щати ще продължат мисиите за борба с Ислямска държава в Ирак и Сирия и възнамеряват да продължат да предприемат мерки за защита на своите хора и съоръжения.

"Настояваме срещу всякаква ескалация“, подчерта Остин.

CNN съобщи, че американската страна не е имала намерение да влошава ситуацията в Близкия изток, цитирайки висш американски военен.

"В светлината на повишеното напрежение, дължащо се на настоящия конфликт между Израел и ХАМАС, ние предприехме допълнителни стъпки, за да се ангажираме директно с Иран, свързаните с него групи в Ирак и Ливан и нашите регионални партньори.

"Искаме да изясним, че нашата военна дейност не сигнализира за промяна в отношението към палестинско-израелския конфликт и не възнамеряваме да изостряме конфликта в региона“, заяви източникът.

От 17 октомври активите на САЩ в региона са били атакувани 41 пъти, отбеляза заместник-помощник-министърът на отбраната по въпросите на Близкия изток Дейна Строул на 8 ноември по време на изслушване на комисията по външни работи на Камарата на представителите.