Настоящият президент на САЩ Джо Байдън е взел решение да се оттегли от изборите през ноември след среща с двама от най-близките си съветници Майк Донилон и Стив Рикети. Това съобщава CNN, позовавайки се на източници.

Според канала съветниците са предоставили на Байдън неоспорима информация, която го е убедила да се откаже от битката за поста държавен глава. Освен че са изложили мрачна статистика за набирането на средства, съветниците са казали, че не виждат шанс за преизбиране.

Отбелязва се, че неочакваното обявяване на оставката ще създаде вид на взето решение според условията на Байдън и ще спаси имиджа на президента.

На 21 юли настоящият президент на САЩ Джо Байдън обяви, че напуска президентската надпревара. Той отбеляза, че би било по-добре за Демократическата партия и страната, ако се съсредоточи върху изпълнението на задълженията си като президент до края на настоящия си мандат.

По-късно Избирателната комисия на САЩ получи уведомление за номинирането на вицепрезидента Камала Харис като кандидат за президент.