Два кораба са попаднали под атака край бреговете на Йемен за по-малко от денонощие, съобщи Британската служба за морски търговски операции (UKMTO) в социалната мрежа X.

"UKMTO получи доклад за инцидент на 57 морски мили южно от Аден, Йемен“, се казва в разпространеното изявление по повод последния от поредица атаки.

Инцидентът е квалифициран като нападение. Според капитана в близост до кораба са избухнали две експлозии. Няма съобщения за пострадали, а корабът се насочва към следващото пристанище от курса си.

По-рано през деня UKMTO съобщи за друга атака срещу кораб на 77 морски мили западно от йеменското пристанище Ходейда. Според капитана към плавателния съд са се приближили две лодки с 13-15 души на борда. Имало е кратка размяна на огън, след което търговският кораб успял да избяга на две морски мили от нападателите. По-късно е ударен от три неидентифицирани снаряда. Съобщава се, че корабът се носи и екипажът не е успял да го овладее.

Позовавайки се на Министерство на корабоплаването и островната политика на Гърция, Reuters докладва, че плаващият под гръцки флаг петролен танкер Sounion, собственост на гръцката компания Delta Tankers, е бил нападнат близо до Ходейда. Според съобщения в медиите екипажът се състои от 25 души, включително филипинци и двама руски граждани. Няма пострадали.