Два големи горски пожара горят западно от Атина, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като допълва, че огънят е изпепелил десетки къщи и през нощта се е приближил опасно до петролна рафинерия.

Пламъците избухнаха в понеделник и постепенно се разпространиха в регионалните единици Коринтия и Виотия, унищожавайки по пътя си гори и земеделски площи. Третият пожар, който започна в източната част на Атика бе локализиран рано във вторник. Прогнозите за засегнатата площ варират от 2000 до 3000 хектара.

Длъжностни лица отмениха ваканциите и отпуските за пожарникарите, а премиерът Кириакос Мицотакис прекъсна посещението си в Брюксел и се върна в Атина, за да се срещне с ръководителите на противопожарната служба и Агенцията за гражданска защита.

"Завихрящите се и поривисти ветрове продължават да изместват фронта на пожара на запад“, предупреди говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос пред репортери.

Град Лутраки, близо до Коринт, беше обсаден от огъня за два поредни ден, но към настоящия момент е частично овладян от 120 пожарникари на място, 43 противопожарни коли и четири хеликоптера, както и доброволци. Лутраки, както и селищата Перахора и Агиои Теодорои са под извънредна ситуация за следващите шест месеца, за да се справят с последствията от пожарите.

Хараламбос Витиниотис, заместник областен управител на Пелопонес, съобщи, че около 30 къщи са изгорели в регионалната единица Коринт.

Пожарът, избухнал в района на Дервенохория близо до връх Парнита малко след 17:00 часа в понеделник засега е най-големият и напредва на 20-километров фронт. "Това е пожар, който ще ни занимава с дни“, поясни старши служител на противопожарната служба.