Два дни преди предсрочните парламентарни избори във Франция дясната партия "Национално обединение“, водена от Марин льо Пен в законодателния орган в Париж, отново актуализира рекорда си за подкрепа сред избирателите, според проучване на OpinionWay за Echos и Radio Classique.

"Национално обединение“ завършва кампанията с показатели над рейтинга си от европейските избори и значително разширява своята "география“. Французите не са променили мнението си и все още искат да "накажат“ Еманюел Макрон“, коментира вицепрезидентът на OpinionWay Бруно Жанбар.

Вследствие на масовата подкрепа, която получи партията на Льо Пен на изборите за Европейски парламент на 9 юни, тя продължи да укрепва позициите си. За нея са готови да гласуват 37% от избирателите. След като обяви съюз с Републиканската партия, подкрепата й се увеличи с още четири процентни пункта.

На второ място в проучването е коалицията от леви партии "Нов народен фронт“, която включва "Непреклонена Франция“ (LFI), Социалистическата партия (PS), Комунистическата партия (PCF), "Европейските екологични зелени“ (EEVL), основана от Жан-Люк Меланшон, радикалната Нова антикапиталистическа партия (NPA). Левият блок е подкрепен от 28% от избирателите.

Президентската коалиция "Заедно за републиката“, състояща се от партия "Възраждане“, Демократичното движение и "Хоризонти“ на бившия премиер Едуар Филип, е на трето място с 20% от гласовете. Отбелязва се, че в някои райони коалицията дори не е номинирала свои кандидати. Така ще бъдат представени около четири хиляди кандидати, въпреки че на изборите през 2022 година те бяха 6200.

"Еманюел Макрон имаше план: да спечели обратно избирателите на "централния блок“, дори и тези, които бяха разочаровани от него, за да избегне "двете крайности“, разчитайки на разединението на левицата. Но тя се обедини в рефлекс за оцеляване“, отбелязва OpinionWay.

Проучването прогнозира и висока избирателна активност: 65% от гласоподавателите ще се явят на изборите - повече отколкото за изборите за Европейски парламент (51,5%) и парламентарните избори през 2022 година (46,2%).

Анкетата е проведена на 26 и 27 юни, в нея са участвали 1058 души. Данни за статистическа грешка не се привеждат.