Външнополитическото ведомство на САЩ смята ситуацията на бойното поле в Украйна за "крайно сериозна“ поради недостатъчното количество боеприпаси в украинската армия. Това заяви представителят на Държавния департамент Матю Милър по време на брифинг, цитиран от Радио "Свобода“.

"Сега ситуацията е изключително сериозна, украинската армия не разполага с (достатъчно) боеприпаси, необходими за отблъскване на руската агресия.

Те продължават да се борят смело. Те все още имат оръжия и боеприпаси, които могат да използват, но трябва да ги разпределят (пазят), защото Конгресът на САЩ не е предприел действия".

Но Милър заяви още, че САЩ очакват украинските войски да продължат да се "бият смело и да постигат печалби през тази година, но ще им бъде много по-трудно, ако нямат достъп до боеприпасите, от които се нуждаят“.

Затова, както отбеляза представителят на Държавния департамент, президентът на САЩ Джо Байдън продължава да настоява за приемане на помощ за Украйна.

"Отново призоваваме Конгреса да изпълни задължението си да проведе това гласуване и да предостави помощ на украинската армия“, добави той.