Украйна не се нуждае от разрешение на САЩ за нанасяне на ответни удари по цели дълбоко в Русия, защото може да използва оръжия, които сама произвежда. Това подчерта Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър на брифинг, предава УНИАН.

"Украйна е суверенна държава и може да използва оръжия, които сама е направила - и има много от тях. Вижте програмите, които въведоха през последната година. И също така, ако погледнете оръжията, които ние да им предоставим, ние ясно разбрахме, че те могат да ги използват, за да поразят руските цели през границата, откъдето се извършват атаки. Следователно Украйна има огромен капацитет за отбрана“, обясни Милър.

В същото време той отбеляза, че САЩ "винаги търсят допълнителни инструменти“, които могат да предоставят на Украйна.

Представителят на Държавния департамент не отговори пряко на въпроса на журналистите защо САЩ не премахват ограниченията за удари дълбоко в Русия с американски оръжия: "Разглеждаме всички способности, всички тактики и цялата подкрепа, която предоставяме на Украйна като цяло, и когато одобряваме всяка нова оръжейна система или нова тактика, разглеждаме как това ще се отрази на цялото бойно поле и на цялата стратегия на Украйна. И това ще продължим да правим“.

Той припомни, че по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ президентът Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Киев.