Държавният департамент и Пентагонът препоръчват на президента Джо Байдън да започне да доставя ракети ATACMS с голям обсег на властите в Киев, съобщи CNN в понеделник, позовавайки се на източници.

Според информацията на телевизионния канал, споменатите ведомства смятат, че "изпращането на ракети може да помогне на Украйна да напредне в контранастъплението, което се движи твърде бавно, за да постигне убедителен напредък“. "Вероятността за това (доставянето на ракети ATACMS на Киев) вече значително се увеличи“, цитира телевизионната компания думите на един от американските официални лица, запознати с хода на преговорите. Все още обаче не е взето окончателно решение за прехвърлянето на ракети.

По-рано Politico съобщи, че властите в Киев се надяват, че Съединените щати ще обявят доставката на ракети с голям обсег ATACMS на украинските въоръжени сили до седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, което открива на 19 септември. В същото време американската администрация, посочва изданието, твърди, че този срок е твърде кратък, за да се вземе такова решение.

Ракетите ATACMS с обсег до 300 км могат да бъдат изстреляни с помощта на ракетната система за залпов огън HIMARS. Киев многократно се е обръщал към Вашингтон с молба да предостави ракети ATACMS.

По-рано Reuters съобщи, че Съединените щати са близо до одобряване на доставката на Украйна на ракети с голям обсег на действие ATACMS или GMLRS с касетъчни бойни глави. Според телевизия ABC Съединените щати може да включат ATACMS в следващия пакет военна помощ за Киев. Но, както каза ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър на брифинг за журналисти в понеделник, Вашингтон не е променил позицията си относно възможните доставки на ATACMS в Украйна и не ги прехвърля в Киев.