Украинският президент Володимир Зеленски трябва лично да вземе решение за евентуални преговори с руския си колега Владимир Путин. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от РБК-Украйна.

"За всяка среща между президента Зеленски и президента Путин бих казал, че това решение трябва да бъде взето от самия президент Зеленски. Дадохме да се разбере, че Украйна е тази, която води процеса, когато става въпрос за нейното бъдеще, и това се отнася за всеки потенциални преговори“, обясни Милър.

Според него Украйна многократно е отбелязвала, че е отворена за преговори с Русия, която ще зачита териториалната цялост на Украйна и нейния суверенитет.

"Но пречката винаги е била и остава това, че Владимир Путин не се е отказал от своите империалистически цели, не се е отказал от убеждението, че Украйна, според него, не е истинска държава. И той не възнамерява да изтегли войските си от територията на Украйна", добави представителят на Държавния департамент на САЩ.

Президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед по-рано заяви, че планира да организира среща между Володимир Зеленски и а Владимир Путин по време на COP28 - Конференцията на ООН за изменението на климата.

Съобщава се, че инициативата за организиране на срещата е възникнала по искане на папа Франциск в координация с някои европейски държави.