Влизането на Украйна в НАТО без част от нейните територии ще заплаши да въвлече Алианса и Съединените щати в украинския конфликт. Това заяви заместник-помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Дъглас Джоунс, предава ТАСС.

Джоунс говори на събитие, организирано от Атлантическия съвет във Вашингтон, където коментира идеята на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Украйна може да стане член на Алианса без част от територия си.

Заместник-помощник-секретарят намира това предложение за проблематично. Според него идеята се основава на предположението, че конфликтът ще се движи в една посока, но ако тя се промени, "това ще бъде нападение върху територията на НАТО“.

Той отбеляза, че руските войски нанасят удари по територии, контролирани от Киев, които, ако Украйна бъде приета в НАТО, ще попадат под член 5 от Северноатлантическия договор относно принципа на колективна отбрана.

"Затова вярвам, че с този план скоро ще видим НАТО и Съединените щати въвлечени в този конфликт. Намирам тази част от предложението за проблематична“, подчерта той.