Съединените щати няма да предоставят военна помощ на Украйна на нивото от 2022-2023 г., защото се стремят да помогнат на страната да изгради собствена военно-промишлена база. Това заяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от "Украинская правда“.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна... толкова дълго, колкото е необходимо. Това не означава, че ще продължим да ги подкрепяме на същото ниво на военно финансиране, както през 2022 и 2023 г.", заяви той.

Според него Съединените щати не смятат, че има нужда от продължаване на подкрепата на същото ниво, тъй като целта на Вашингтон е да помогне на Киев да стъпи на краката си и да изгради собствена военно-промишлена база, за да може самостоятелно да финансира, произвежда и купува оръжия.

"Но все още не сме на този път и затова е толкова важно Конгресът да приеме законопроект за допълнително финансиране, защото все още не сме достигнали точката, в която Украйна може да се защитава, разчитайки само на собствените си сили“, подчерта Милър.

По-рано от Белия дом заявиха, че вече нямат пари за нова военна подкрепа за Украйна преди приемането й от Конгреса на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън, коментирайки масирания руски обстрел на Украйна в нощта срещу петък, 29 декември, отбеляза необходимостта Конгресът да одобри допълнителна помощ за Киев възможно най-бързо.

На 27 декември САЩ обявиха предоставянето на последния пакет военна помощ за Украйна през 2023 г. на стойност 250 милиона долара.