Държавният департамент на САЩ обяви, че победата на Украйна във войната ще бъде изтеглянето на всички руски войски от нейната територия. Това заяви заместник-председателят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, цитиран от The Voice of America.

"Украинците празнуват 32-ата годишнина от Декларацията за независимост от Съветския съюз. Това е и вторият Ден на независимостта на Украйна от началото на пълномащабната незаконна и непровокирана руска агресия. Наближаваме границата от 18 месеца от началото на руската пълномащабна инвазия. Позволете ми да ви припомня думите на президента Байдън, който отбеляза, че победата във войната в Украйна ще бъде Русия да излезе напълно от Украйна“, заяви той.

Според Пател САЩ подкрепят усилията за постигане на "справедлив и траен мир в Украйна, която трябва да остане независима, суверенна, демократична и просперираща страна“.

Той повтори, че САЩ и съюзниците ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна да се защитава срещу руската агресия и "да бъде във възможно най-силната позиция на масата за преговори, когато настъпи подходящият момент“.