Бившата руска телевизионна журналистка Екатерина Дунцова получи забрана да се кандидатира на президентските избори в Русия през март поради "грешки" в заявлението й за кандидатска регистрация, съобщи нейният предизборен щаб в канала Telegram, предаде Reuters.

Решението идва само три дни след като 40-годишната Дунцова подаде заявление до избирателната комисия да бъде регистрирана като кандидат.

Тя планираше да се кандидатира с програма, която включва прекратяване на войната в Украйна и освобождаване на политически затворници.

Видеоклип, разпространен от руски телевизионен канал е показвал заседание на Централната избирателна комисия, на което всички членове са гласували да не допуснат Дунцова да се кандидатира.

В същото време, председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова съобщи, че броят на хората, подали заявления за кандидатстване в изборите за президент на Русия, вече е 29.

Руските граждани могат да участват в президентските избори като независими кандидати или като кандидати на политически партии, като за да кандидатстват за участие в изборния процес, трябва да представят съответна документация в Централната избирателна комисия.

Независимите кандидати трябва да представят документи и да си осигурят подкрепата на група граждани, което направи настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин.