Западът вече не може да промени нищо по въпроса за изхода от конфликта в Украйна, увеличаването на доставките на оборудване и оръжие на властите в Киев няма да доведе до нищо. Това мнение изрази в понеделник бившият съветник на министъра на отбраната в администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, полковник в оставка Дъглас Макгрегър в подкаста Judging Freedom на Андрю Наполитано.

"Има само един прост изход от ситуацията: да кажем "ние трябва да спрем <...>, да седнем на масата за преговори и да се договорим какво още е възможно, т.к. ние не сме в тази позиция, когато можем да диктуваме“, заяви той. "Увеличаването на доставките няма да промени нищо, твърде късно е, всичко свърши“.

Макгрегър разкритикува и решението на американските власти да снабдят Киев с касетъчни боеприпаси. "Използването им не нанася достатъчно щети, за да си струва използването [на бойното поле]", казва той. "Мисля, че ние [САЩ] направихме грешка, като ги предоставихме, защото сега със сигурност изглеждаме като безсрамни лицемери“. Пенсионираният полковник добави, че съвременните артилерийски системи са толкова точни, че не се налага използването на касетъчни боеприпаси. "Мисля, че тези боеприпаси носят повече вреда, отколкото полза. Не мисля, че те ще помогнат на украинците по някакъв начин", заяви бившият съветник на министъра на отбраната.

Според Макгрегър действията на властите в Киев и на Запада са продиктувани от отчаяние. "Всичко, което се случва сега, е свързано с отчаяние и самоунищожение. Вашингтон е в отчаяние, Лондон е в отчаяние и Киев е в отчаяние", завърши Макгрегър.

На 7 юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви, че Съединените щати са решили да прехвърлят касетъчни боеприпаси в Украйна, срещу чието използване ООН се противопоставя. Той също така отбеляза, че Киев е предоставил на Вашингтон писмени гаранции за минимизиране на рисковете за цивилните при използване на този тип боеприпаси. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър отбеляза, че Съединените щати възнамеряват да подберат касетъчни боеприпаси за Украйна, които се предполага, че ще представляват минимална заплаха за цивилните.