"Боже, пази царя!" е едно от първите публични пожелания за рождения ден на президента Владимир Путин, който в понеделник (7 октомври) навършва 72 години и който е върховен лидер на Русия вече почти четвърт век, пише Reuters.

Поздравът дойде от ултранационалистическия руски идеолог Александър Дугин в неговия канал за съобщения Telegram минути след полунощ.

62-годишният Дугин отдавна се застъпва за обединението на рускоезичните и други територии в огромна нова руска империя, която според него трябва да включва и Украйна, където Русия води война. Дъщерята на Дугин е убита при предполагаем инцидент с кола бомба през 2022 г.

Путин, който нареди на войските си да нахлуят в Украйна през 2022 г., спечели рекордна постсъветска победа на изборите през март. Новият му шестгодишен мандат, ако бъде завършен, ще го направи най-дългогодишният лидер на Русия от повече от 200 години, когато страната са управлявали царе и императрици.

Победата затвърди и без това здравата хватка на Путин върху властта и според него показа, че Москва е имала право да се противопостави на Запада и да изпрати войските си в Украйна.

Западът представя Путин като автократ и убиец. Украинският президент Володимир Зеленски нарече изборите през март, които удължиха управлението на бившия шпионин на КГБ, "нелегитимни".

Путин представя войната в Украйна като част от вековна битка с "упадъчния Запад", който според него е унизил Русия след Студената война, като е навлязъл в сферата на влияние на Москва.

Киев и неговите западни съюзници наричат войната "империалистическо заграбване на земя". Конфликтът е довел до смъртта на хиляди цивилни, по-голямата част от които са украинци. Той превърна градове в развалини и доведе до разселването на милиони хора.

"Днес, приятели, е рожденият ден на нашия лидер", написа в полунощ в понеделник Рамзан Кадиров, лидерът на руската Чеченска република, който нарича себе си "пехотинец" на Путин, в поздравително съобщение в Telegram.

"Това е важен ден за цялото ни отечество.“