Украинският и полският президент отбелязаха съвместно в неделя годишнината от кланетата на поляци от украински националисти по време на Втората световна война, убийства, извършени от Организацията на украинските националисти (ОУН) и Украинската въстаническа армия (УПА) в областта Волин по време на Втората световна война, съобщава Reuters.

Варшава се позиционира като един от най-верните поддръжници на Киев, откакто Русия нахлу в страната през 2022 г.

Въпреки това Волинското клане, в което според историците са загинали десетки хиляди поляци, продължава да нагнетява връзките между двете нации и годишнината на 11 юли от един от най-кървавите дни от поредица от убийства, извършени от 1943 до 1945 г., добива все по-голяма популярност, отбелязва агенцията.

Телевизионни кадри показаха украинския Владимир Зеленски и неговия полски колега Анджей Дуда в църква в западния украински град Луцк в неделя по време на служба в памет на жертвите.

"Заедно отдаваме почит на всички невинни жертви на Волиния! Паметта ни обединява!“, написаха в Twitter както офисът на Дуда, така и Зеленски. "Заедно сме по-силни“.

На службата присъстваха предстоятелите на най-големите православни и католически църкви в Украйна и ръководителят на полската епископска конференция архиепископ Станислав Гадецки.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак написа в Telegram, че Украйна и Полша са "обединени срещу общ враг, който мечтае да ни раздели“.

В публикация в Twitter Зеленски заяви, че е имал "кратка, но много съществена" дискусия на събитието с Дуда относно предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, където Украйна се надява на решения, които ще ускорят реализацията на нейната цел за членство в Алианса.

"Съгласихме се да работим заедно, за да постигнем възможно най-добрия резултат за Украйна“, написа Зеленски.

Ръководителят на кабинета на Дуда отбеляза, че фактът, че президентите почитат заедно жертвите, е "исторически", но е необходима още работа.

"Това не е краят на този труден път, обясняващ на нашите украински приятели за историческата истина, той, разбира се, ще бъде продължен“, подчерта Павел Шрот пред частната телевизия Polsat News.

Полският парламент реши, че убийствата, извършени между 1943 и 1945 г. от ОУН и УПА под ръководството на Степан Бандера, носят елементи на геноцид.

Украйна не е приела това твърдение и често се позовава на събитията във Волиния като част от конфликт между Полша и Украйна, който засяга и двете нации.

Клането предизвика необичайно публичен спор между Полша и Украйна по-рано тази година, след като говорител на полското външно министерство заяви, че Зеленски трябва да се извини и да поиска прошка за събитията във Волиния.

Въпреки това председателят на парламента на Украйна Руслан Стефанчук предприе действия, за да разсее напрежението през май, когато подчерта пред полския парламент, че Киев разбира болката на Полша.