Ако Украйна бе приета в НАТО при настоящата геополитическа ситуация, полските войници трябваше да тръгнат към фронта. Това подчерта държавният глава на страната Анджей Дуда на пресконференция след срещата на върха на НАТО във Вилнюс, предава ТАСС.

"Ако днес Украйна стане пълноправен член на НАТО, трябва да се предположи, че на същия или на следващия ден тя ще поиска задействането на чл. 5 от Североатлантически договор, т.е. за колективната отбрана. И ако Алиансът се държи както трябва, в тази ситуация ще трябва да изпратим нашите войници на фронта, както всички други страни от НАТО. <…> Полските войници ще трябва да отидат на фронта. Като президент не бих искал да взема такова решение“, призна Дуда.

По думите му присъединяването на Украйна към НАТО е теоретично изгодно за Полша. "Това е важно за нашата сигурност, за Източния фланг на НАТО, тъй като това по същество означава прехвърлянето на границата на изток. Това е укрепването на сигурността на Полша в географско измерение. Не трябва да забравяме, че Украйна е 600 хиляди квадратни километри територия, страна два пъти по-голяма от Полша“, допълни той.

Отговаряйки на въпрос как Киев възприема решението да не се отправя покана към Украйна за членство в НАТО, Дуда заяви, че страната е разбрала, че такава няма да има. "Сега е невъзможно пълноправно да приемем Украйна в НАТО“, обясни Дуда.