В Русия тази нощ, 3 февруари, е извършена атака с дронове, които са регистрирани в Белгородска и Волгоградска области. В резултат на атаката е възникнал силен пожар в петролната рафинерия във Волгоград.

Това съобщава РБК-Украйна, която се позовава на канала в Telegram на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков и rosZMI.

"Силите за противовъздушна отбрана (на РФ) отразиха атака на БпЛА на територията на Волгоградска област, но падането на дрона предизвика пожар в петролната рафинерия", съобщи областният управител Андрей Бочаров в Telegram канала на администрацията на Волгоградска област.

"Тази вечер силите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба отблъснаха атака на БпЛА на територията на Волгоградска област в района на Калачевски и в района на Заканала. В резултат на падането на сваления дрон избухна пожар в петролната рафинерия във Волгоград", пише той.

Областният управител е уточнил, че пожарът е локализиран своевременно, а откритото горене е потушено. В резултат на инцидента няма пострадали.

По-рано Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия за Волгоградска област съобщи за пожар на нефтопродукти на площ от 300 кв м в Красноармейския район на Волгоград. Информацията за това е получена в 04:42 московско време (03:42 българско време). По-късно от ведомството уточняват, че пожарът е локализиран на площ от 100 кв м, и е обявено елиминирането на горенето на открито. Пожарът е потушен в 7:55 часа московско време. 

Рафинерията се намира в Трансканале в Красноармейския район на Волгоград.

В 07: 30 часа руски медии са съобщили, че е избухнал пожар в нефтената рафинерия на "ЛУКОЙЛ-Волгоград Нефтопреработка", допълва Украинская правда.