Световноизвестната компания за производство на обувки Dr. Martens пусна на пазара кубинки с изображение на транссексуален мъж с белези от операция за отстраняване на гърди, съобщава британският вестник The ​​Telegraph.

Миналата седмица марката обувки популяризира новия си модел класически ботуши 1460 в цветовете на дъгата в профила си в Instagram. Потребителите бяха поканени да участват в томбола с теглене на награди, за да получат безплатно чифт от новото творение.

Според дизайнера – илюстратор от Колорадо, моделът е създаден "за радост на куиър хората“. Този маркетингов ход обаче предизвика скандал и мнозина обвиниха компанията в насърчаване на "нелепа“ идеология.

Така Dr. Martens стана поредната компания, около която се вихри скандал на основа трансджендър идеологията. По-рано Costa Coffee бе бойкотирана заради "безотговорното“, според обществеността, карикатурно изображение на транс мъж след двойна мастектомия (изрязване на двете гърди).

Картината, която украси фургоните за кафе на компанията в Обединеното кралство, показа тран мъж сърфист с променен пол и с уголемени устни, синя коса и белези, съответстващи на операция по отстраняването на гърдите.

Отбелязва се обаче, че новият модел на Dr. Martens няма да влиза в серийно производство – предлагането ще бъде лимитирано.