Окръжният съд в германския град Ерфурт осъди 36-годишен българин на доживотен затвор за предизвикване на пожар в жилищна сграда, при който загинаха четирима души, съобщава баварският ежедневник Merkur, като се позовава на информационната агенция DPA.

Срещу мъжа бяха повдигнати обвинени за убийство на четирима души и за опит на убийство на още 30 други. Съдът постанови, че вината е особено тежка, което означава, че предсрочното освобождаване от затвора след 15 години е почти невъзможно.

"Това е ужасно събитие, поради което сега сме тук, в съда“, обяви председателят на съдебния състав при произнасянето на присъдата. Съдът намира за доказано, че в една от нощите през август миналата година в Аполда, Тюрингия, подсъдимият е подпалил жилищна сграда, като е бил наясно, че в нея живеят много хора, включително деца. Подсъдимият призна престъплението, но отрече да е искал да убие някого.

Съдът обаче вижда по различен начин ситуацията: според магистратите българинът е запалил огъня, използвайки туби с бензин. Действал и от "долни подбуди“, защото искал да отмъсти на няколко жители на къщата, с които се скарал за 250 евро. Той е планирал престъплението, обявил го е и е действал внимателно.

Съдът се позовава на резултатите от експертиза, според която подпалвачът е действал умишлено и е бил в адекватно състояние по време на деянието. Според друга справка, представена от експерт в началото на процеса, по време на престъплението мъжът е страдал от психоза. Затова българинът е настанен в психиатрична клиника. Сега той ще бъде задържан под стража.

Защитникът на обвиняемия българин пледира във вторник пред Окръжния съд клиентът му да бъде оправдан и да бъде настанен в психиатрично заведение. Присъдата все още не е влязла в сила.