Решението на САЩ да предадат касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ разкри разделенията между съюзниците в НАТО, коментира американският телевизионен канал CNN.

Белият дом защити решението си, въпреки опасенията относно възможните ефекти върху цивилните. Говорейки пред телевизия ABC, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби подчерта, че Русия вече използва оръжията и "безразборно убива цивилни".

В изявление от петък Human Rights Watch предупреди, че в хода на войната досега и Украйна, и Русия са убили цивилни с използването на касетъчни боеприпаси.

Голяма част от света е забранила използването на тези оръжия чрез Конвенцията за касетъчните боеприпаси (CCM), която също така забранява натрупването, производството и трансфера им. Въпреки че 123 държави са се присъединили към конвенцията, САЩ, Украйна, Русия и 71 други страни не са я подписали.

Британският премиер Риши Сунак заяви в събота, че Обединеното кралство, ключов съюзник на НАТО, е страна по договора, забраняващ касетъчните боеприпаси, и "обезсърчава“ използването им.

Друг съюзник в НАТО, Испания, се противопостави още по-силно на трансфера.

"Въпреки че зачита решенията на суверенна страна, каквато са САЩ, Испания не споделя тяхната преценка за изпращане на касетъчни бомби, ние сме против изпращането им“, подчерта испанският министър на отбраната Магарита Роблес.

Касетъчните боеприпаси, наричани още касетъчни бомби, са контейнери, които носят десетки до стотици по-малки бомби, наричани субмуниции. Контейнерите се отварят на предписана височина, в зависимост от зоната на набелязаната цел, и бомбите вътре се разпръскват върху прилежаващия район. Те се задействат от таймер, за да експлодират по-близо до или на земята, разпръсквайки шрапнели, които са предназначени да убиват войници или да унищожават бронирани превозни средства като танкове.

САЩ имат запаси от касетъчни боеприпаси, известни като DPICM, или подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, които не се използва от 2016 година насам. Бомбите в DPICM имат профилирани заряди, които, когато ударят танк или бронирана машина, "създават струя, която перфорира метална броня“, според статия на уебсайта на американската армия eArmor.

Тъй като бомбите падат над широка зона, те могат да застрашат цивилни лица. В допълнение, някъде между 10% до 40% от боеприпасите не се взривяват, според Международния комитет на Червения кръст. След това неексплодиралите боеприпаси може да бъдат детонирани от гражданска дейност години или дори десетилетия по-късно.