Трите опозиционни партии, които обещаха да възстановят демократичните стандарти в Полша според исканията на Брюксел, спечелиха заедно над 54% от гласовете на националните парламентарни избори през почивните дни, поставяйки ги в позиция да вземат властта, според пълно преброяване на бюлетините, съобщено във вторник, предава Associated Press.

Консервативната партия "Право и справедливост", която управлява страната осем бурни години, спечели малко над 35% от гласовете, с което спечели изборите, но загуби мнозинството си в парламента и изглежда нямаха начин да задържат властта.

Официалните резултати, обявени от Националната избирателна комисия, до голяма степен повтаря екзитпол, публикуван след края на гласуването в неделя.

Избирателната активност е почти 75%, рекорд, който надмина 63% избирателна активност от 1989 г., гласуване, което предизвика краха на комунистическа система, подкрепяна от Съветския съюз.

Резултатът беше огромна победа за Доналд Туск, ръководителят на най-голямата опозиционна група Гражданска коалиция. Изглежда вероятно ще се върне към предишната си роля на полски министър-председател, длъжност, която заемаше от 2007-14 г. Той също така беше председател на Европейския съвет, водеща длъжност в блока, от 2014-19 г.

Успехът на Туск е още по-забележителен, като се има предвид, че държавните медии постоянно го представят като марионетка на Германия и Русия.

Националната избирателна комисия съобщи, че "Право и справедливост" е спечелила малко над 35% от гласовете, а крайнодясната Конфедерация, възможен съюзник, около 7%.

Три опозиционни групи спечелиха общо 53,7%, достатъчно за удобно мнозинство в 460-местната долна камара на парламента или Сейма; Гражданската коалиция събра 30,7% от гласовете, докато центристкият Трети път получи 14,4%, а Новата левица около 8,6%.

Трите се кандидатираха с отделни листи, така че формално не са част от една и съща коалиция, но всички обещаха да си сътрудничат за възстановяване на върховенството на закона.

Опозицията, която имаше малко мнозинство в отиващия си Сенат, сега получи огромно мнозинство от 66 от 100 места в тази горна камара. Сенатът има много по-малко правомощия от Сейма, но все пак има известно ограничено влияние върху законодателния процес. Право и справедливост ще има само 34 места.

Въпреки че гласуването приключи, все още може да отнеме седмици, за да бъде съставено ново правителство. Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, трябва да свика първата сесия на новия парламент в рамките на 30 дни от изборния ден и да назначи министър-председател, който да състави правителство.

Междувременно сегашното правителство ще остане в ролята на служебно.