Проевропейските опозиционни партии в Полша постигнаха споразумение за коалиция, заяви в петък техният кандидат за министър-председател Доналд Туск, с което се приближиха до поемането на властта, след като спечелиха общо мнозинство на изборите на 15 октомври, съобщи Reuters.

Проевропейският алианс обхваща целия политически спектър, като партиите се различават по различни въпроси, от публичните разходи до абортите. Лидерите им обаче твърдят, че са обединени от желанието да подобрят отношенията си с Брюксел и да отблокират средствата за Полша, замразени поради спор с блока относно върховенството на закона.

"Готови сме да поемем отговорността за Полша през следващите години", заяви Туск на пресконференция.

В документа партиите поеха редица ангажименти, сред които възстановяване на прозрачността на публичните финанси и деполитизиране на държавните компании.

В споразумението се допълва също, че коалицията ще отмени решение на Конституционния съд от 2020 г., което доведе до почти пълна забрана на абортите.

Въпросът за абортите е деликатен в алианса, който включва както католически социални консерватори, така и левицата.

"Всичко не може да бъде сведено до един знаменател", заяви Владислав Косиняк-Камиш, лидер на дясноцентристката Полската народна партия (PSL), която участва в изборите като част от коалиция.

"В нашето споразумение намерихме общи решениея за въпросите, които искаме да реализираме. Те се отнасят до: подкрепа за семействата, работниците, предприемачите, селските региони, образованието, здравеопазването и правата на жените."

Според споразумението Косиняк-Камиш ще изпълнява функциите на вицепремиер, както и Кшищоф Гавковски от "Нова левица".

Ролята на председател на парламента ще бъде поделена между Шимон Холовня от  "Полша 2050" и Влоджимеж Чарзасти от "Нова левица", като всеки от тях ще изпълнява тази роля в продължение на две години.

Президентът Анджей Дуда даде на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) първия шанс за съставяне на правителство. Но PiS няма мнозинство и след като всички останали партии са изключили възможността да работят с нея, задачата ѝ изглежда почти невъзможна.

Ако министър-председателят Матеуш Моравецки не успее да спечели вот на доверие, парламентът ще назначи друго правителство.