Полският опозиционен лидер Доналд Туск обяви началото на нова ера за страната си, след като опозиционните партии изглежда са спечелили достатъчно гласове на парламентарните избори в неделя, за да изгонят управляващата националистическа консервативна партия, пише Associated Press.

Тази партия, Право и справедливост, се кара със съюзници и е изправена пред обвинения, че подкопава върховенството на закона у дома през осемте си години на власт. Изглежда, че гласоподавателите са мобилизирани както никога досега, гласувайки дори в по-голям брой, отколкото когато страната свали комунистическите власти през 1989 г. Резултатите от екзитпола го определиха на рекордните 72,9%. На някои места хората все още бяха на опашка, когато избирателните секции бяха официално затворени, но на всички беше позволено да гласуват.

Ако резултатът, прогнозиран от екзитпола, се запази, ПиС печелят, но и губят. Тя получи повече места от всяка друга партия, но по-малко, отколкото на предишните избори и недостатъчно, за да може да ръководи правителство, което може да приема закони в законодателния орган.

Екзитполът на Ipsos показа, че ПиС са получили 200 места. Нейният потенциален партньор, крайнодясната Конфедерация, получава 12 места.

Той също така показа, че трите опозиционни партии вероятно са спечелили общо 248 места в 460-местната долна камара на парламента, Сейма. Най-голямата от групите е Гражданската коалиция, водена от Туск, бивш премиер и бивш президент на Европейския съюз. Той спечели 31,6% от гласовете, сочи екзитполът.

"Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм заел привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме от власт“, заявиТуск пред аплодиращите си поддръжници. "Този резултат все още може да е по-добър, но още днес можем да кажем, че това е краят на лошото време, това е краят на управлението на ПиС“.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински призна двусмисления резултат. Той каза на поддръжници в централата си, че резултатът на неговата партия, с близо 37% от гласовете, според екзитпола, е успешен, което я прави партията, спечелила най-много гласове на три поредни парламентарни избори.

"Трябва да имаме надежда и също така трябва да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ние ще реализираме този (политически) проект по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена“, подчерта Качински.

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, трябва да подбере партия, за да се опита да състави правителство.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви по Polsat News, че Дуда "ще повери мисията за съставяне на правителството на спечелилата партия и в тази първа стъпка със сигурност ще се опитаме да изградим парламентарно мнозинство“.