Спорът между Украйна и Полша по "зърнения въпрос“ би бил най-големият идиотизъм в историята на отношенията между двете страни. Необходимо е да се намери решение на проблема. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на полския премиер Доналд Туск по време на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Според Туск в момента няма дефицит в полско-украинските отношения, но има "критичен момент“, който се отнася до износа на украински селскостопански продукти за Полша и други страни от ЕС без мита.

По думите на полския премиер, запазването на сегашните украински правила за износ е неприемливо за стотици хиляди фермери.

Той отбеляза, че двете страни трябва да намерят решение, което да отговаря на интересите на Украйна, но в същото време няма да навреди на полските фермери.

"Наистина се надявам на разбиране. Надявам се, че украинските политици ще се откажат от понякога ненужните емоционални коментари. Ясно е, че това е труден момент, трябва да намерим решение, но не такова, което да ни раздели. Ако сега се скараме и не намерим решение в този случай, това би било най-големият идиотизъм в историята на нашите народи“, отбеляза още министър-председателят.

Припомняме, че полските фермери продължават протестите на границата с Украйна от няколко седмици. Те блокират пропускателни пунктове за камиони, които изнасят украинска селскостопанска продукция и др.

Тази ситуация силно засяга украинския износ, който минава транзитно през Полша.

Наскоро украинският премиер Денис Шмигал представи план от пет точки за прекратяване на граничната блокада.

Ако проблемът с Полша не бъде разрешен, ръководителят на украинското правителство заплаши с огледални мерки.