Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп печели първите първични избори на Републиканската партия в щата Айова, след като осигури повече от 50% от гласовете, съобщава CNN.

Предвижда се губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият посланик Ники Хейли да завършат съответно на второ и трето място. ДеСантис спечели повече от 21% от гласовете, а Хейли - 19% от гласовете.

CNN изчислява, че Тръмп ще вземе 20 от 40-те делегати на Айова. Смята се, че ДеСантис ще получи осем делегати, Хейли ще получи седем делегати, а Вивек Рамасвами ще получи двама делегати. Има 3 неразпределени делегата.

Ето какво казаха кандидатите:

Тръмп заяви, че благодари на "великите хора на Айова“ и поздрави конкурентите си, след като CNN прогнозира, че той ще спечели събранията в Айова. "Наистина мисля, че сега е време всички, нашата страна, да се съберем“, каза той. "Искаме да се обединим, независимо дали сме републиканци, демократи, либерали или консерватори“.

Рамасвами обяви, че преустановява своята президентска кампания на партито на кампанията си в Де Мойн. "Мисля, че е вярно, че не постигнахме изненадата, която искахме да поднесем тази вечер“, заяви той. Той също така подкрепи Тръмп и каза, че планира да присъства на митинг с бившия президент в Ню Хемпшир във вторник.

ДеСантис отпразнува второто си място, като каза на гласоподавателите: "Получихме билета си от Айова“ и каза, че кампанията му представлява надежда за бъдещето на страната.

Хейли очакваше с нетърпение първичните избори в Ню Хемпшир следващата седмица. Натискът върху нея нараства да постигне победа там, казват източници, близки до нейната кампания, пред CNN. Тя също така нападна Тръмп и президента Джо Байдън и твърди, че американците не искат реванш между двамата. В изказването си Хейли каза, че страната иска ново поколение лидерство.